Nagyon szeretem a tésztaételeket és az egyszerű, gyorsan elkészíthető fogásokat. Ez a recept pedig mindkettőnek megfelel. Ritkán fogyasztok halat, ezek közül is leginkább a tengerieket preferálom. A tonhal viszont nagyon egészséges, mivel igen magas a fehérje és ásványi anyag tartalma, így időnként érdemes beilleszteni a menübe. Jöjjön hát a recept:
Hozzávalók (2-3 személyre):
200 g teljes kiőrlésű / CH-csökkentett fusilli (vagy bármilyen tészta)
160 g konzerv tonhal (sós lében)
2 dl zsírszegény főzőtejszín
2 ek. light krémsajt
1 csokor friss, vagy fagyasztott zöldfűszer (kapor, petrezselyem, metélőhagyma)
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1.5 dl a tészta főzővizéből
1 csipet chili pehely
1,5 ek. olívaolaj
só, bors
2 ek. reszelt parmezán, vagy Grana Padano sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
A tésztát bő vízben, kevés sóval feltesszük főni. Ezalatt nekilátunk a tonhalas mártásnak. Célszerű nagyobb serpenyőben dolgozni, hiszen a végén ebben fogjuk majd összekeverni a szószt a tésztával.
A fokhagymát apróra vágjuk, majd kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a lecsepegtetett tonhaldarabokat, a chilit, kevés sót és borsot és néhány percig pirítjuk, míg elkezdi elveszíteni a rózsaszínes árnyalatát. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a krémsajtunkat. Takaréklángon rotyogtatjuk, ezalatt - ha friss - felapírtjuk a zöldfűszert. Én nagyon szeretem nyáron / ősszel a kertben szedettet lefagyasztani, így ha nincs kéznél friss, akkor is mindig van mihez nyúlni. Ha apróra vágtuk, a 3/4-ét hozzáadjuk a halas-tejszínes keverékhez. A maradékot majd a végén szórjuk bele, ill. a tálaláshoz lesz rá szükségünk. A szószt félrehúzzuk a gázról, a tészta főzővizéből hozzáadunk 1-1,5 dl-t. A tésztánkat, ha megfőtt, leszűrjük és beleöntjük a tejszínes-halas masszába. Most visszahúzzuk a tűzre és gyorsan összeforraljuk. Kóstoljunk és ha még szükséges, ízlés szerint ízesítsük. Ha összeforrt és szépen besűrűsödött, tehát elfőtte a hozzáadott főzővizet, belekeverhetjük a maradék zöldfűszerünket. Reszelt parmezánnal tálaljuk.
Jó étvágyat!