Sziasztok!
Rég nem jelentkeztem már itt új recepttel. Aki követ az Instagramon, az bizonyára észrevette, hogy az utóbbi időben kicsit "átkerült" oda a fókusz. Ennek ellenére a Blogot sem szeretném teljesen elhanyagolni, így következzék most egy könnyen összedobható, házi sós süti recept. Gyorsan megvan, sörkorcsolyának vagy vendégváró falatkáknak szerintem tökéletes.
Hozzávalók 1 tespihez:
65 g teljes kiőrlésű liszt
10 g apróbb szemű zabpehely
1 ek. pirított tökmag
1,5 ek. lenmag
1 ek. szezámmag
1 ek. tisztított napraforgómag
1 tojássárgája
2 ek. tejföl
1 ek. ketchup
20 g vaj
10 g extra szűz olívaolaj
1,5 ek. reszelt Grana Padano sajt
1 csapott kk. csemege kalocsai pirospaprika
1 kk. só
1/2 kk fokhagyma granulátum
1 csipet őrölt kömény
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A száraz hozzávalókat a fűszerekkel és a sajttal összekeverjük egy edényben. A vajat mikróban felolvasztjuk, de vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Ha kész, hozzáadjuk az olívaolajat is. Először ezt a vajas keveréket adjuk a száraz összetevőkhöz. Ezt követően mehet bele a tejföl és a ketchup.Végül hozzáadjuk a tojássárgáját is. (A sorrend azért fontos, hogy a langyos vajtól ne csomósodjon össze a tojás.)
Gyors mozdulatokkal tésztagombócot gyúrunk, amit 5-10 perc pihentetés után kb 3-5 mm vastagságúra nyújtunk. Ha nagyon morzsolódna, akkor adjatok még hozzá egy kicsi ketchupot vagy tejfölt és azzal gyúrjátok át újra. A tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével. Ezen a ponton lehet még kicsit turbózni a rágcsánkat. Én sütés előtt még egy kevés reszelt sajtot is szórtam a tetejükre, de lehet szezámmagot vagy bármit, ami nektek passzol hozzá. Sütőpapírral kibélelt tepsiben először 120 fokon 3 percig, majd 90 fokon további 5-6 percig sütjük. Közben azért érdemes ránézni, mert nagyon hamar kész. Én légkeverésen sütöttem. Akkor kész, ha kb ilyen, mint a képeken. :)