A cheesecake, vagyis sajttorta tipikusan az a desszert, amit az is szeret, aki még nem is kóstolta. Bevallom, nekem az egyik toplistás sütim már nagyon régóta. Szülinapra, vagy csak úgy, egy random vasárnap délután is tuti siker. Ráadásul fél óra alatt összedobható, ha a sütési időt nem számoljuk bele. Ez most egy átdolgozott recept lesz, mivel az eredeti verzió mindenütt cukorral készül, illetve klasszikusan krémsajtból. Az enyém ennél egy kicsit diétásabb, viszont simán van olyan finom.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
A kekszes alaphoz:
200 g cukormentes zabkeksz összetörve vagy darálva
3 ek. zabpehely
60 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír
A krémhez:
250 g zsírszegény túró
250 g light mascarpone
1-1,5 dl sűrű natúr görög joghurt
100 g Xilit vagy Eritrit (aki az édesebb ízeket szereti, tegyen egy picivel többet)
10 g (1 tasak) Bourbon vaníliás Xilit
2 lime frissen reszelt héja
1/2 lime frissen facsart leve
1 ek. zabpehelyliszt
2 db közepes tojás
1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kekszet ledaráljuk egy aprítógépben és a zabpehellyel elkeverve a kapcsos tortaforma aljába szórjuk. A felolvasztott vajat hozzáöntjük és egyenletesen belenyomkodjuk a keveréket a forma aljába. Ha kész, mehet picit pirulni a sütőbe. Nem baj, ha a sütő ekkor még nem forró, úgy legalább biztos nem ég meg. Eközben összeállítjuk a sajtkrémet.
Ehhez először a túrót, a natúr joghurtot, az édesítőszert és a lime-ok héját, illetve levét egy magas falú keverőedénybe öntjük és botmixerrel homogénre pépesítjük. Erre azért van szükség, hogy a tortában ne legyenek majd csomók. Ha megtörtént, hozzáadjuk a mascarponét, kevés sót, a vaníliás Xilitet, a zabpehelylisztet és a tojásokat. Az egészet addig keverjük, amíg szép sima nem lesz. Amikor kész, a sütőből kivesszük a kekszes alapot és ráöntjük a túrós-mascarponés krémünket. Elegyengetjük, majd lefedjük egy sütőpapírral és mehet is a sütőbe kb 30 percre. Többször olvastam, hogy a sajttortát vízfürdőben sütik, mert így nem ég meg az oldala. Bevallom őszintén, én ezt még nem próbáltam, mivel szeretem, ha a széle kicsit karamellizálódik, de ha ti nem, akkor let's do it! :) Félidőben érdemes benézni a papír alá és ha nagyon kezd barnulni, nyugodtan vegyetek vissza kicsit a hőfokból. Ha letelt a sütési idő, kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni. Nem baj, hogy ekkor még rezeg, vagy folyékonynak tűnik, mert hűtés után nagyon szépen meg fog szilárdulni. Ha már kicsit lehűlt, hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha adtok neki egy éjszakát. Tálaláskor én egy kevés mézet csurgattam rá, de gyümölcsszósszal, karamell öntettel, vagy csak magában is 10/10-es. Próbáljátok ki!
Jó étvágyat!
Tipp: A krém természetesen készülhet csak túróból vagy csak mascarponéból is, úgy is működik minden, csak a végeredmény lesz kicsit más. A túrós verzió értelemszerűen picit fanyarabb, a csak mascarponés pedig krémesebb, tejszínesebb ízű.