Amikor még ettem húst, az egyik kedvenc ételem a Sztroganoff volt tésztával. Aki esetleg nem ismerné: ez lényegében egy tejszínes-gombás ragu, ami klasszikusan bélszínből készül, az extra csavart pedig az uborka adja benne. Egy ideje már gondolkodtam és kísérletezgettem, hogy hogyan s miként is lehetne 'vegásítani' az orosz konyhának ezt a közkedvelt fogását és azt hiszem, végre megvan az eddigi legtutibb verzió, amit most veletek is megosztok. Fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók: (2-3 személyre)
180 g csiperkegomba
180 g tofu (nálam a fele füstölt)
1/2 fej vöröshagyma
2 db közepes méretű csemegeuborka (kb. 60 g)
100 g Alpro rizs főzőkrém
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1/2 ek. dijoni mustár (kb. 20 g)
2 kk. mézes-mustáros fűszerkeverék
1-1,5 ek. olívaolaj
1 csipet eritrit
só, bors
Elkészítés:
A gombát megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát. Időnként megkeverve, közepes lángon elkezdjük megpirítani. Eközben felkockázzuk a tofunkat. Én fele-fele arányban használtam füstölt és natúr tofut, de szerintem önmagában is jó bármelyikkel. Közben figyeljünk a gombára! :) A felkockázott tofut enyhén olajos kézzel átforgatjuk, megszórjuk a mézes-mustáros fűszerkeverékkel, sózzuk, borsozzuk. Közben, ha a gomba már szépen pirul és nincs alatta víz, mehet mellé a tofu, amit szintén lepirítunk kicsit. Időnként keverjünk rajta egyet, hogy a tofukockák minden oldala kapjon egy kis színt. A rizstejszínt kikeverjük a dijoni mustárral, kevéske eritrittel és a felaprított petrezselyem felével. Amikor már szépen megpirult minden a serpenyőben, ráöntjük a főzőkrémes - mustáros keveréket. Ekkor mehet bele az apróra vágott csemegeuborka. Takarékra vesszük és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. Ha szépen besűrűsödött, lehúzzuk a gázról. Kóstolunk, ha szükséges, sózzunk, borsozzunk még egyszer. Hozzákeverjük a maradék petrezselymet és tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: Én most kicsit lusta voltam, így boltban vásárolt, CH-csökkentett tésztával tálaltam, de otthon készített tésztával vagy egy kis sütőben sült krumplival még finomabb. :)