Vegán sütőtök krémleves fűszeresen
2018. március 19. írta: zitasvegas

Vegán sütőtök krémleves fűszeresen

 2_4.jpg

Noha már bőven március van, mégis még mindig tart a téli idő és didergés, szóval arra gondoltam, hogy egy igazán melengető krémleves receptjét hozom ma el. A sütőtöknek a - fantasztikus, ám nem túl kreatív- "bedobomasütőbeéskész"-en kívül számos más felhasználási módja van. Isteni süti vagy tésztaszósz készíthető belőle, de emellett krémlevesként is nagy kedvencem. Most egy sós verziót mutatok nektek.

P.S.: Tudom, hogy nincs most szezonja, de nagyon szeretem és száraz helyen viszonylag jól eltartható, így ha mégis összefutok vele a boltban, akkor ilyenkor is szoktam néha venni.

Amire szükség lesz:

1 kisebb sütőtök  (nálam tisztítás és magozás után 600 g)

2 közepes sárgarépa

2 kisebb fehérrépa

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1/2 kk. chili pehely, de ha van friss, az még jobb

1 kis darab friss gyömbér (kb olyan 3 cm)

1,5 ek. kókuszolaj

szerecsendió 

só, bors, kevés ételízesítő

víz

néhány szem kesu a tájaláshoz

 

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, felvágjuk, a magját kiszedjük. Ha nagyobb darabot választottunk, elég a fele is. A vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk. Egy magas falú edénybe dobjuk és a kókuszolajon elkezdjük üvegesre pirítani. Közben a megpucolt tököt, répát, fehérrépát is nagyobb darabokra kockázzuk. Hozzátesszük a hagymához és kicsit ezeket is lepirítjuk. Amikor kezd egy picit karamellizálódni, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Nem kell sok, mivel krémleves állagot szeretnénk és nem fogjuk mással sűríteni. Hozzáadunk 1 csapott teáskanál sót és másfél teáskanál ételízesítőt, a megtisztított gyömbér felét kisebb darabokra vágva, kevés színes borsot, a chilit és - lehetőleg frissen reszelt - szerecsendiót. Utóbbiból mehet bele bőven, mivel a sütőtökkel nagyon jó cimborák. Megvárjuk, míg felforr, majd kis lángon, lefedve nagyjából 20 percig tovább főzzük. Közben időnként nézzetek rá, keverjétek meg. Akkor jó, ha a tök már teljesen puha és szétesik, amikor villát böktök bele. Ekkor hozzáadjuk a maradék gyömbért és fokhagymát, majd jöhet öreg barátunk, a botmixer. (Ha közben mégis elfőtte a levét és túl sűrűnek ítélnétek meg, akkor most lehet még 1-2 dl vízzel felengedni.)

Krémesre turmixoljuk az egészet és ha kell, még egyszer sózzuk - borsozzuk. Apróra vágott, pirított kesudióval tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

 

Tipp: Mivel én nem vagyok vegán, így kicsit csaltam és a végén még rámorzsoltam egy kevés feta sajtot is. Akinek belefér, próbálja ki így is, de enélkül is elég tuti. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zitasvegas.blog.hu/api/trackback/id/tr1813665644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása