Noha már bőven március van, mégis még mindig tart a téli idő és didergés, szóval arra gondoltam, hogy egy igazán melengető krémleves receptjét hozom ma el. A sütőtöknek a - fantasztikus, ám nem túl kreatív- "bedobomasütőbeéskész"-en kívül számos más felhasználási módja van. Isteni süti vagy tésztaszósz készíthető belőle, de emellett krémlevesként is nagy kedvencem. Most egy sós verziót mutatok nektek.
P.S.: Tudom, hogy nincs most szezonja, de nagyon szeretem és száraz helyen viszonylag jól eltartható, így ha mégis összefutok vele a boltban, akkor ilyenkor is szoktam néha venni.
Amire szükség lesz:
1 kisebb sütőtök (nálam tisztítás és magozás után 600 g)
2 közepes sárgarépa
2 kisebb fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 kk. chili pehely, de ha van friss, az még jobb
1 kis darab friss gyömbér (kb olyan 3 cm)
1,5 ek. kókuszolaj
szerecsendió
só, bors, kevés ételízesítő
víz
néhány szem kesu a tájaláshoz
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, felvágjuk, a magját kiszedjük. Ha nagyobb darabot választottunk, elég a fele is. A vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk. Egy magas falú edénybe dobjuk és a kókuszolajon elkezdjük üvegesre pirítani. Közben a megpucolt tököt, répát, fehérrépát is nagyobb darabokra kockázzuk. Hozzátesszük a hagymához és kicsit ezeket is lepirítjuk. Amikor kezd egy picit karamellizálódni, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Nem kell sok, mivel krémleves állagot szeretnénk és nem fogjuk mással sűríteni. Hozzáadunk 1 csapott teáskanál sót és másfél teáskanál ételízesítőt, a megtisztított gyömbér felét kisebb darabokra vágva, kevés színes borsot, a chilit és - lehetőleg frissen reszelt - szerecsendiót. Utóbbiból mehet bele bőven, mivel a sütőtökkel nagyon jó cimborák. Megvárjuk, míg felforr, majd kis lángon, lefedve nagyjából 20 percig tovább főzzük. Közben időnként nézzetek rá, keverjétek meg. Akkor jó, ha a tök már teljesen puha és szétesik, amikor villát böktök bele. Ekkor hozzáadjuk a maradék gyömbért és fokhagymát, majd jöhet öreg barátunk, a botmixer. (Ha közben mégis elfőtte a levét és túl sűrűnek ítélnétek meg, akkor most lehet még 1-2 dl vízzel felengedni.)
Krémesre turmixoljuk az egészet és ha kell, még egyszer sózzuk - borsozzuk. Apróra vágott, pirított kesudióval tálaljuk.
Jó étvágyat!
Tipp: Mivel én nem vagyok vegán, így kicsit csaltam és a végén még rámorzsoltam egy kevés feta sajtot is. Akinek belefér, próbálja ki így is, de enélkül is elég tuti. :)