Aki kicsit ismer, az tudja, hogy finoman szólva is koffeinfüggő vagyok, imádom a kávét magában és mindenben. Desszertekben különösen, úgyhogy a tiramisuval kilóra meg lehet venni :) A recepthez az alapötletet a Zé Magazin oldalán található verzió adta, mivel azonban a hagyományos tiramisu nem kifejezetten diétás, ráadásul nyers tojás van benne, így kicsit átalakítottam. Ez a 'kamumisu' tojásmentes, lényegesen kevesebb cukrot is tartalmaz, ráadásul extra gyorsan összedobható, viszont simán van olyan finom, mint az eredeti.
Hozzávalók:
500 g laktózmentes / light mascarpone
1.5 dl habtejszín
1 dl Baileys krémlikőr (ha ütősebbre szeretnénk, akkor ebből legyen 1,5 dl, a tejszínből pedig 1 dl)
1 csomag Bourbon vaníliás Xilit
3 ek. Xilit / Eritrit
2 csomag / 40 g Dr. Oetker Expressz zselatinfix
1 csipet só
kb. 20-25 db babapiskóta (ez lehet házi is, de én most lusta voltam)
3 dl erős feketekávé
1-2 ek. zsírszegény, cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Érdemes a legelején lefőzni a kávét, így amíg a krémet összeállítjuk, van ideje kicsit hűlni.
A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. A felhasználás előtt egy órára célszerű a hűtőszekrénybe tenni, mert hidegen szerintem sokkal könnyebb felverni. Hozzáadjuk a vaníliás és a sima Xilitet, a sót és a mascarpone krémet. Ekkor - több részletben adagolva - mehet bele az egyik csomag zselatin. Ezután már lassabb fokozaton keverjük. Ha már nem csomós, folyamatos keverés közben öntsük hozzá a Baileys-t. A legvégén jöhet hozzá a második tasak zselatinpor. Ha ezzel is simára kevertük, érdemes kóstolni. Aki édesebben szereti, tehet még hozzá egy kis édesítőszert, de a likőr szirupossága miatt nekem nem hiányzott belőle.
Innentől nagyjából már mindenki tudja a menetrendet: kezdődhet a rétegezés. A langyos kávéba belemártogatjuk a babapiskótákat és az edény aljába fektetjük őket. Erre mehet egy réteg a krémből, 2-3 cm vastagon. Ezt ismételgetjük, míg a végére nem érünk. Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Tálalás előtt megszórjuk natúr kakaóporral.
Jó étvágyat!
Tipp: Én egy 26 cm átmérőjű (kerek) üvegedénybe pakoltam, de abba nem fért bele teljesen ez a mennyiség, úgyhogy érdemes ennél nagyobbat, vagy mélyebbet választani.