Néhányszor már kifejtettem el nem múló szerelmemet az olasz konyha iránt. Ma valami könnyű, diétába is beilleszthető ebédre vágytam, így az egyik kedvenc salátámat készítettem el. Van benne minden, amire szükség van. Rost, vitamin, fehérje, jó zsír és a 3 kis szelet Szafis bruschettának hála, egy kevés lassan felszívódó CH is. Az eredmény így egy igazi, olaszos ízélmény, egy laktató, de mégis alakbarát saláta.
Hozzávalók 2 személyre:
2 csomag Szarvasi light mini mozzarella (vagy nem mini, de nekem most az volt itthon)
8-10 szem érett koktélparadicsom
40-45 g rukkola saláta (ha valaki nem szereti az ízét, használjon madársalátát)
2 konzerv Rio Mare tonhal olívaolajban
1 ek. balzsamecet
1 marék friss bazsalikomlevél (pár levelet hagyjunk meg a díszítéshez)
2-3 ág friss kakukkfű
só, bors, kevés chili pehely (opcionális)
+ a díszítéshez: parmezán forgácsok
Összeállítás:
A rukkolát a tányérra halmozzuk. A paradicsomokat megmossuk, megtörölgetjük, majd félbe vágjuk. Elrendezgetjük a saláta alapon. A mozzarellát én át szoktam öblíteni vízzel, mert engem kicsit zavar a tartósítós létyó íze, de ha titeket nem, akkor elég csak lecsepegtetni és pakolhatjuk ezt is a tányérra. A tonhalról a felesleges olajat leöntjük, majd - ahogy Jamie mondaná, rusztikusan - ráhalmozzuk. A bazsalikomleveleket és a kakukkfűt is a salátánkra tépkedjük, meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel, végül sózzuk, borsozzuk. A csípős ízek kedvelői megszórhatják még egy kevés chilivel is. Parmezán forgácsokkal és friss bazsalikommal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!