Most, hogy már sokaknál a kertben is terem az eper, érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen formában is őrizzük meg ezt a csodás ízt akár a hűvösebb napokra is. Aki követi az instagram oldalamat, az már biztosan észrevette, hogy szeretek kísérletezgetni az ízekkel és összetevőkkel. A múlt héten, amikor kaptunk egy láda epret a nagymamámtól, azon morfondíroztam, mi is illene hozzá, amikor bevillant, hogy hát a bodza! Így született meg ez a friss, üde, nyári ízvilágú lekvár, ami azt hiszem, a telet már nem éri meg. :)
Hozzávalók:
1,25 kg eper
30 dkg Xilit vagy Eritrit
2-3 bodza ernyő virága (aki nem szeretné nagyon érezni, tegyen bele kicsit kevesebbet)
4 cl vodka (elhagyható)
1 kisebb citrom megmosott, lereszelt héja
1 tasak Haas Quittin eperlekvár zselésítő / Dr, Oetker dzsemfix 3:1
Elkészítés:
Az epret alaposan megmossuk és egy magasabb falú, nagyobb edénybe tesszük. A bodzát is leöblítjük, a felesleges vizet leitatjuk róla, majd a virágait beletépkedjük az eper mellé. Hozzáadjuk az előzőleg kimért Xilitet vagy Eritritet, a vodkát és a citromhéjat. Egy botmixerrel nagyjából pépesre turmixoljuk, de nem baj, ha itt-ott maradnak benne eperdarabok. Az ízesített gyümölcspüréhez hozzáadjuk a zselésítőt és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. (Kb. 10- 12 perc) Ha felforrt, takarékra vesszük és további 5 - 6 percig főzzük, míg el nem kezd besűrűsödni. Ha kész, lekapcsoljuk és hagyjuk kicsit hűlni. Tiszta üvegekbe töltjük, hűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: Ha egy gyorsan összedobható, könnyű, ugyanakkor finom desszertre vágynátok, próbáljátok ki egy kis görög joghurttal (natúr) rétegezve. Nagyon finom pohárkrém, az aljára én zabkekszet is tördeltem.