Csicseriborsó burger
2018. március 15. írta: zitasvegas

Csicseriborsó burger

Az egyik legfullosabb vega hambi

4_3.jpg

Személy szerint imádom ezt a növényt, ódákat tudnék zengeni róla (vagy írni hozzá), hiszen nagyon finom és számtalan jó tulajdonsággal bír. Vegetáriánusoknak és vegánoknak különösen ajánlják, mivel nagyon magas a proteintartalma, így kiváló növényi fehérjeforrás lehet hús helyett. Emellett van benne bőven B1 és B 6 vitamin, folsav, továbbá vas és magnézium is. Nem csoda hát, hogy az indiai konyhában már régóta az egyik legelterjedtebb alapanyag és az elmúlt években nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A csicseriborsó legismertebb felhasználási módjai kétségkívül a falafel és a hummusz. Mindkettő nagyon finom és nálam is gyakran készülnek, de ezeken felül isteni levesbetét, mozizós snack vagy akár hamburger pogácsa is lehet belőle.

Most ez utóbbit mutatom meg :)

 

Hozzávalók:

250 g megfőzött csicseriborsó (én konzervet használtam, a 250 g már a töltősúly)

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

1-2 kisebb szelet kaliforniai paprika apróra vágva

8 dkg füstölt sajt lereszelve

8-10 szem kesudió

1 ek. szezámmag vagy kevés tahini

1 közepes tojás

1 ek. olívaolaj

2 tk. dijoni mustár

4 ek. zabpehely

1 ek. zsemlemorzsa

1,5 tk. pirospaprika (ha füstölt, az még jobb)

1 kk. római kömény

1/2 kk. sima őrölt kömény

1 tk. lime vagy citrom frissen facsart leve

só, bors, kevés chili pehely

(Ebből a mennyiségből 9-10 db burger készíthető.)

 

+ Ami még nálam a hamburgerbe került:

Lollo saláta, bébispenót, uborka, mozzarella, light ketchup és majonéz, mustár, egy kiskanál tejföl.

 

Elkészítés:

A koncepció hasonlít a falafelhez, azt képzeljétek el egy kicsit felturbózva. :) A csicseriborsó egy részét pürésíteni fogjuk, tehát szükségetek lesz egy botmixerre. A konzerv levét leöntjük és a csicseriborsót átöblítjük tiszta vízzel. Ezután az egyik felét beleöntjük egy magasabb falú keverőedénybe, a másik felét félretesszük. Egy száraz, forró serpenyőben a kesut és a szezámmagot - folyamatos rázogatás mellett - kicsit megpirítjuk. Ha kapott egy kis színt, ez is mehet a keverőtálba. A vöröshagymát apróra vágjuk, a felét ennek is félretesszük. A maradékot a fokhagymával együtt szintén a keverőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a mustárt, a zabpehely felét, egy evőkanálnyi olívaolajat, a fűszereket, sót, a lime kifacsart levét, az apróra vágott petrezselymet és szezámmagot, valamint a tojást, majd mindezt összepürésítjük. Ha kész, akkor jöhet bele az előzőleg félretett maradék csicseriborsó és hagyma, a zabpehely másik fele, a füstölt sajt és a kaliforniai paprika, majd legvégül a zsemlemorzsa. Ezeket már csak egy villával keverjük bele a krémes 'alapba'. Ettől kicsit rusztikusabb, darabosabb lesz majd a végeredmény és szerintem formázni is könnyebb így. Kóstoljunk és ha szükséges, még egyszer sózzuk, borsozzuk az egészet. Ha minden megvan, akkor lefóliázva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük összeállni. A pihenő után egy formázható masszát kell kapnunk. Ha mégis hígnak találnátok, adhattok még hozzá egy kevés zabpelyhet, de ne sokat, hiszen akárcsak a többi hüvelyes, a csicseriborsó önmagában is kicsit olyan "lisztes" állagú. A masszából enyhén vizes kézzel közepes gombócokat formázunk, majd kilapítjuk. Egy serpenyőben kevés olíva vagy kókuszolajon, közepes lángon kisütjük. Oldalanként körülbelül 5-6 perc kell neki. A brokkoli fasírthoz hasonlóan érdemes ezt is lefedve sütni legalább az egyik oldalnál. Ha elkészült, jöhet a hambik megtöltése. Az enyém most kicsit 'Big Mac-es' lett, dupla burger pogival.

 

Összeállítás:

A hamburger bucikat félbevágjuk és ízlés szerint megtöltjük. Mivel én jobban szeretem úgy, a bucikat is megpirítottam kicsit. Megkentem cukormentes ketchup és mustár keverékével, rápakoltam a pogácsákat, a mozzarellát és a zöldségeket, majd a végén az egész kapott még egy kiskanál tejfölt és light majonézt.

 

Tipp: A név NEM kötelez! :) Én burgernek hívom, de végeredményben ez is egy fasírt, így természetesen nem csak hambiba tehetitek. Nagyon finom főételként rizzsel és salátával, de főzelékre feltétnek is kiváló. Próbáljátok ki úgy is!

A bejegyzés trackback címe:

https://zitasvegas.blog.hu/api/trackback/id/tr4813727828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása