Személy szerint imádom ezt a növényt, ódákat tudnék zengeni róla (vagy írni hozzá), hiszen nagyon finom és számtalan jó tulajdonsággal bír. Vegetáriánusoknak és vegánoknak különösen ajánlják, mivel nagyon magas a proteintartalma, így kiváló növényi fehérjeforrás lehet hús helyett. Emellett van benne bőven B1 és B 6 vitamin, folsav, továbbá vas és magnézium is. Nem csoda hát, hogy az indiai konyhában már régóta az egyik legelterjedtebb alapanyag és az elmúlt években nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A csicseriborsó legismertebb felhasználási módjai kétségkívül a falafel és a hummusz. Mindkettő nagyon finom és nálam is gyakran készülnek, de ezeken felül isteni levesbetét, mozizós snack vagy akár hamburger pogácsa is lehet belőle.
Most ez utóbbit mutatom meg :)
Hozzávalók:
250 g megfőzött csicseriborsó (én konzervet használtam, a 250 g már a töltősúly)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1-2 kisebb szelet kaliforniai paprika apróra vágva
8 dkg füstölt sajt lereszelve
8-10 szem kesudió
1 ek. szezámmag vagy kevés tahini
1 közepes tojás
1 ek. olívaolaj
2 tk. dijoni mustár
4 ek. zabpehely
1 ek. zsemlemorzsa
1,5 tk. pirospaprika (ha füstölt, az még jobb)
1 kk. római kömény
1/2 kk. sima őrölt kömény
1 tk. lime vagy citrom frissen facsart leve
só, bors, kevés chili pehely
(Ebből a mennyiségből 9-10 db burger készíthető.)
+ Ami még nálam a hamburgerbe került:
Lollo saláta, bébispenót, uborka, mozzarella, light ketchup és majonéz, mustár, egy kiskanál tejföl.
Elkészítés:
A koncepció hasonlít a falafelhez, azt képzeljétek el egy kicsit felturbózva. :) A csicseriborsó egy részét pürésíteni fogjuk, tehát szükségetek lesz egy botmixerre. A konzerv levét leöntjük és a csicseriborsót átöblítjük tiszta vízzel. Ezután az egyik felét beleöntjük egy magasabb falú keverőedénybe, a másik felét félretesszük. Egy száraz, forró serpenyőben a kesut és a szezámmagot - folyamatos rázogatás mellett - kicsit megpirítjuk. Ha kapott egy kis színt, ez is mehet a keverőtálba. A vöröshagymát apróra vágjuk, a felét ennek is félretesszük. A maradékot a fokhagymával együtt szintén a keverőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a mustárt, a zabpehely felét, egy evőkanálnyi olívaolajat, a fűszereket, sót, a lime kifacsart levét, az apróra vágott petrezselymet és szezámmagot, valamint a tojást, majd mindezt összepürésítjük. Ha kész, akkor jöhet bele az előzőleg félretett maradék csicseriborsó és hagyma, a zabpehely másik fele, a füstölt sajt és a kaliforniai paprika, majd legvégül a zsemlemorzsa. Ezeket már csak egy villával keverjük bele a krémes 'alapba'. Ettől kicsit rusztikusabb, darabosabb lesz majd a végeredmény és szerintem formázni is könnyebb így. Kóstoljunk és ha szükséges, még egyszer sózzuk, borsozzuk az egészet. Ha minden megvan, akkor lefóliázva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük összeállni. A pihenő után egy formázható masszát kell kapnunk. Ha mégis hígnak találnátok, adhattok még hozzá egy kevés zabpelyhet, de ne sokat, hiszen akárcsak a többi hüvelyes, a csicseriborsó önmagában is kicsit olyan "lisztes" állagú. A masszából enyhén vizes kézzel közepes gombócokat formázunk, majd kilapítjuk. Egy serpenyőben kevés olíva vagy kókuszolajon, közepes lángon kisütjük. Oldalanként körülbelül 5-6 perc kell neki. A brokkoli fasírthoz hasonlóan érdemes ezt is lefedve sütni legalább az egyik oldalnál. Ha elkészült, jöhet a hambik megtöltése. Az enyém most kicsit 'Big Mac-es' lett, dupla burger pogival.
Összeállítás:
A hamburger bucikat félbevágjuk és ízlés szerint megtöltjük. Mivel én jobban szeretem úgy, a bucikat is megpirítottam kicsit. Megkentem cukormentes ketchup és mustár keverékével, rápakoltam a pogácsákat, a mozzarellát és a zöldségeket, majd a végén az egész kapott még egy kiskanál tejfölt és light majonézt.
Tipp: A név NEM kötelez! :) Én burgernek hívom, de végeredményben ez is egy fasírt, így természetesen nem csak hambiba tehetitek. Nagyon finom főételként rizzsel és salátával, de főzelékre feltétnek is kiváló. Próbáljátok ki úgy is!