Banános zabpalacsinta házi áfonyaöntettel
2018. február 21. írta: zitasvegas

Banános zabpalacsinta házi áfonyaöntettel

A tökéletes ráérős reggeli

pala5.jpg

A palacsintát ugyebár mindenki szereti. Az interneten ma már - a hagyományos fehér lisztesen kívül is - számtalan receptet és egészségesebb alternatívát lehet rá találni. Én sokszor pont a bőség zavara miatt nem tudom, hogy melyikre "hallgassak". Így ezeknek a keresgéléseknek nálam általában az a vége, hogy inkább kikísérletezem magamnak a számomra megfelelő arányokat és megpróbálom a saját ízlésemnek megfelelően át/kialakítani az adott receptet. Tehát - noha nincs új a nap alatt, tartja a mondás - jöjjön most az 'én verzióm'. Spoiler Alert: az egyik..  :)

Amire szükségetek lesz a palacsintához: (én kisebbeket sütöttem, így kb. 12 db lett belőle)

10 dkg zabpehely (lehet eleve zabpehelyliszt is, de nekem most pont elfogyott)

1 csapott ek. Xilit / Eritrit

1,5 dl cukrozatlan kókusztej vagy más növényi tej

1 egész tojás

1 tk. szódabikarbóna

1/2 banán

1 csipet só

1 késhegynyi fahéj és mézeskalács fűszer

olaj vagy vaj a sütéshez

 

Az áfonyaöntethez:

1 nagyobb marék fagyasztott áfonya

4 + 2 ek. víz

1 tk. epres pudingpor a sűrítéshez

1 ek. Xilit / Eritrit

1 tk. frissen facsart citromlé

kevés frissen reszelt citromhéj

 

Elkészítés:

A zabpelyhet a Xilittel, fahéjjal, a mézeskalács fűszerrel, a szódabikarbónával és sóval együtt egy magasabb falú edényben botmixerrel lisztes állagúra daráljuk. Az egyszerűség kedvéért én végig a botmixerrel dolgoztam. A fűszeres zabpehelyliszthez először a kókusztejet adjuk hozzá, majd miután ezzel simára kevertük, mehet bele a tojás. Végül hozzáturmixoljuk a fél banánt is. Az eredmény egy kicsit sűrűbb állagú, homogén palacsintatészta. A masszát nagyjából fél órára betesszük pihenni a hűtőszekrénybe. 

Ezalatt elkészítjük az áfonyaszószt. Ehhez - a pudingpor kivételével - az összes hozzávalót egy edénybe öntjük és alacsony lángon elkezdjük főzni. A pudingport 2 evőkanál vízben elkeverjük. Ha a gyümölcsös mártás elkezd gyöngyözni, hozzáöntjük a pudingos keveréket. Összeforraljuk az egészet és lehúzzuk a tűzről.

A palacsintatésztát a szokásos módon, kevés vajon, vagy kókuszolajon kisütjük. Mivel én a ducibb, kicsit vastagabb palacsintákat jobban kedvelem, az első oldalnál mindig lefedtem sütés közben. Így hamarabb elkészült és biztosan nem marad nyers.

Jó étvágyat!

pala3t.jpg

Tipp: A fehér kis "felhő" a palacsinták tetején házi Bounty ízű krém. Nagyjából 2 evőkanál kókuszkrém egy kevés kókuszreszelékkel és 1/2 evőkanál fehércsokis fehérjével kikeverve. :)

pala92.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitasvegas.blog.hu/api/trackback/id/tr8013678382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása