A palacsintát ugyebár mindenki szereti. Az interneten ma már - a hagyományos fehér lisztesen kívül is - számtalan receptet és egészségesebb alternatívát lehet rá találni. Én sokszor pont a bőség zavara miatt nem tudom, hogy melyikre "hallgassak". Így ezeknek a keresgéléseknek nálam általában az a vége, hogy inkább kikísérletezem magamnak a számomra megfelelő arányokat és megpróbálom a saját ízlésemnek megfelelően át/kialakítani az adott receptet. Tehát - noha nincs új a nap alatt, tartja a mondás - jöjjön most az 'én verzióm'. Spoiler Alert: az egyik.. :)
Amire szükségetek lesz a palacsintához: (én kisebbeket sütöttem, így kb. 12 db lett belőle)
10 dkg zabpehely (lehet eleve zabpehelyliszt is, de nekem most pont elfogyott)
1 csapott ek. Xilit / Eritrit
1,5 dl cukrozatlan kókusztej vagy más növényi tej
1 egész tojás
1 tk. szódabikarbóna
1/2 banán
1 csipet só
1 késhegynyi fahéj és mézeskalács fűszer
olaj vagy vaj a sütéshez
Az áfonyaöntethez:
1 nagyobb marék fagyasztott áfonya
4 + 2 ek. víz
1 tk. epres pudingpor a sűrítéshez
1 ek. Xilit / Eritrit
1 tk. frissen facsart citromlé
kevés frissen reszelt citromhéj
Elkészítés:
A zabpelyhet a Xilittel, fahéjjal, a mézeskalács fűszerrel, a szódabikarbónával és sóval együtt egy magasabb falú edényben botmixerrel lisztes állagúra daráljuk. Az egyszerűség kedvéért én végig a botmixerrel dolgoztam. A fűszeres zabpehelyliszthez először a kókusztejet adjuk hozzá, majd miután ezzel simára kevertük, mehet bele a tojás. Végül hozzáturmixoljuk a fél banánt is. Az eredmény egy kicsit sűrűbb állagú, homogén palacsintatészta. A masszát nagyjából fél órára betesszük pihenni a hűtőszekrénybe.
Ezalatt elkészítjük az áfonyaszószt. Ehhez - a pudingpor kivételével - az összes hozzávalót egy edénybe öntjük és alacsony lángon elkezdjük főzni. A pudingport 2 evőkanál vízben elkeverjük. Ha a gyümölcsös mártás elkezd gyöngyözni, hozzáöntjük a pudingos keveréket. Összeforraljuk az egészet és lehúzzuk a tűzről.
A palacsintatésztát a szokásos módon, kevés vajon, vagy kókuszolajon kisütjük. Mivel én a ducibb, kicsit vastagabb palacsintákat jobban kedvelem, az első oldalnál mindig lefedtem sütés közben. Így hamarabb elkészült és biztosan nem marad nyers.
Jó étvágyat!
Tipp: A fehér kis "felhő" a palacsinták tetején házi Bounty ízű krém. Nagyjából 2 evőkanál kókuszkrém egy kevés kókuszreszelékkel és 1/2 evőkanál fehércsokis fehérjével kikeverve. :)