Pálinkás - fahéjas sárgabaracklekvár
2018. július 22. írta: zitasvegas

Pálinkás - fahéjas sárgabaracklekvár

Gyors és cukormentes

5_8.jpg

Úgy tűnik, hogy az idén elkapott valami lekvármánia, ugyanis a múlt hétvégén megint rám jött a kreatívkodhatnék. Az egyik kedves kollégám a munka mellett gyümölcstermesztéssel is foglalkozik és az elmúlt hetekben többször is hozott be kóstolót az irodába. Őszinte leszek: én ilyen csodaszép barackokat nem mostanában láttam. Még a zöldségesnél sem! Illatosak, gyönyörűek és önmagukban is mézédesek voltak, így nem volt kérdés, hogy itthonra is rendelek tőle egy kisebb mennyiséget. Először 3 kg-ot kértem azzal a céllal, hogy majd lekvárnak milyen jó lesz. Persze mondanom sem kell, hogy a fele önmagában is elfogyott, így azóta már volt még egy köröm. :D

A bodzás-epres verziónál már írtam, hogy szeretek kísérletezni az ízekkel és kicsit feldobni valami extrával a megszokott dolgokat. Nem ez az első alkalom, hogy alkoholt is teszek a gyümölcshöz. Azt figyeltem meg, hogy ha olyan italt választunk, ami ízben harmonizál, akkor egy kis mennyiség nagyon jól kihozza a gyümölcsök zamatát. A végeredményben természetesen nem fogjátok érezni a pálinkát (legalábbis ekkora mennyiséget,amit én használtam), viszont sokkal intenzívebb lesz a barack íze. Szerintem a fahéj sem szorul magyarázatra, hiszen nagyon jó barátok a legtöbb gyümölccsel, a kajszival meg aztán különösképp. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy habár nem pártolom a mű cuccokat( I mean: tartósítószerek és ízfokozók), de lusta vagyok dunsztolgatni, tehát ez a recept is egy gyors, Dzsemfix-es verzió. Aki viszont rendes és ügyes, vagy legalábbis nálam több lelkierőt / türelmet érez magában az ilyesmihez, annak javaslom, hogy valamennyi pektint azért adjon a gyümölcshöz, hiszen a hagyományos verziót a cukor besűríti, de az Eritrit és a Xilit kicsit másként működik.

Na de jöjjön akkor a recept. :)

Hozzávalók:

1200 g érett sárgabarack (a megadott súly már a tiszta gyümölcshúsé, tehát magozottan, héjától megtisztítva)

200 g kristályos eritrit vagy xilit

80 g vaníliás eritrit

14 g jó minőségű sárgabarack pálinka

25 g / 1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper

1,5 ek. frissen facsart citromlé (hogy a gyümölcs ne barnuljon meg)

1 csapott kk. őrölt fahéj

 

Elkészítés:

A barackokat megmossuk és félbevágjuk. Kimagozzuk és megtisztítjuk a héjától. Ha nagyon érett, akkor nyersen is könnyebben lejön, de én előszeretettel alkalmazom a jó öreg forró vízbe mártós trükköt. (Ha kb. fél percre forró vízbe teszitek, utána sokkal egyszerűbb megpucolni) Az előkészített gyümölcsre rálocsoljuk a citromlevet, hozzáadjuk a fahéjat és a cukorhelyettesítőt, majd egy botmixerrel pépesre turmixoljuk. Nem baj, ha nem teljesen sima, mert főzés közben úgyis szét fog menni. A kész gyümölcspürét egy nagyobb edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a Dzsemfixet és a pálinkát. Csomómentesre keverjük és elkezdjük főzni. Amikor felforrt, levesszük takarékra és forrástól számítva még 4-5 percig rotyogtatjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és üvegekbe töltjük. 

Tipp: Mivel én nem szeretem a túl édes, gejl dolgokat, így ez a lekvár sem olyan. Aki viszont édesebben szereti, az a 280 g eritrit helyett tegyen bele 300 g-ot.:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zitasvegas.blog.hu/api/trackback/id/tr7614112919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása