A gomba - és minden gombás kaja - szerintem tipikusan olyan étel, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy egyáltalán nem. Én kiskorom óta az előbbi csoportba tartozom, konkrétan olthatatlan rajongással viseltetek minden gombás cucc iránt. Amellett, hogy finom, rengeteg értékes tápanyagot is tartalmaz, például kiváló fehérjeforrás (ráadásul ezek teljes értékű fehérjék, vagyis tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat) és mivel a zsír, valamint szénhidráttartalma gyakorlatilag nulla, így bátran fogyaszthatják diétázók is.
Éééés akkor ezután a jó kis bevezető után egyből le is rombolom a renomémat, hogy vízben párolás meg ilyen hülyeségek (bocs:D) helyett én ma bizony egy hamisítatlanul magyaros gombapöri receptet hoztam nektek.
Persze azért nem kell megijedni, hiszen ezeket az ételeket is elkészíthetjük alakbarát módon és mivel a gomba 85-90%-a víz, így nem lesz zsíros a végeredmény.
Hozzávalók 2 személyre:
350 g gomba vegyesen (Nálam most csiperke és rókagomba vegyesen, de szegfűgombával kombinálva is nagyon jó. Itt megjegyezném, hogy a gombapöri mindig annál finomabb, minél többféle gombából készítitek, tehát érdemes 2-3 fajtát keverni.)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 paradicsom
1/3 kápia paprika
4 kk. édesnemes pirospaprika
2 ek. kókuszolaj (vagy más zsíradék)
1 ek. édesebb paradicsompüré vagy cukormentes ketchup
50 g víz
só, bors ízlés szerint (én kb. egy tk. sót tettem bele)
+ aki szereti és bírja az enyhén csípős ízeket, annak 1 tk. Erős Pista vagy más csípőspaprika paszta
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd alacsony lángon elkezdjük dinsztelni az olajon. Amikor kezd picit pirulni (de még nem üveges), akkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot és tovább pirítjuk. A paradicsom miatt minimális levet fog engedni, de a cél az, hogy a paprikát egy kicsit karamellizáljuk. Ha elpárolgott belőle a nedvesség, akkor jöhet rá a gomba. Én jobban szeretem cikkekre vágva, mint szeletelve, mert így nem szottyad meg annyira, de ez már ízlés kérdése. :) Pár percig pirítjuk így együtt, ekkor feltehetitek kicsit nagyobb lángra is. Amikor a gomba már kezd kicsit levet engedni, akkor rászórjuk a paprikát, a sót és borsot, az Erős Pistát, valamint a ketchupot és hozzáöntjük a vizet.Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk,majd levesszük a lángot takarékra és időnként megkeverve, fedő alatt készre főzzük. Kb 10-12 perc alatt meg is van, de ez függ a tűzhelytől, illetve attól is, hogy hogyan szeretitek. Én például szeretem, ha kicsit megmarad az a gombás állaga. :)
Én most a türelmem hiánya végett magos rozskenyérrel ettem, de Szafi Reform galuskával, vagy tarhonyával a legfinomabb. Na meg persze mellé friss fejes salátával.:)
Figyelem! Ha nem áruházban, termesztőtől, vagy megbízható és hozzáértő embertől vásároljátok a gombát, hanem magatok szeditek, akkor MINDIG vizsgáltassátok meg egy szakértővel!