Kicsit megkésve bár, de azért még a szezonban maradva elhoztam most nektek az egyik kedvenc spárgás receptemet, ami pedig nem más, mint egy friss, zöldfűszeres krémleves. Viszonylag sokszor készítem, mivel egy edényben és kb. negyed óra alatt elkészül, ráadásul kifejezetten jól tud esni ebben a cseppet sem megszokott májusi időben. Nem is ragozom tovább, íme.
Hozzávalók:
300 g megtisztított spárga (én a zöldet szeretem, de természetesen fehérből is készíthető)
1 közepes szál újhagyma
1 kisebb csokor friss zöldfűszer: 1:1:1 arányban kapor, snidling és petrezselyem
70 g tejföl
10 g Philadelphia krémsajt
kb 1 liter víz
1 csipet nyírfacukor vagy sima (nem kell több, de ennyi jól kihozza a spárga ízét)
csipetnyi bors és ízlés szerint só (nálam ehhez a mennyiséghez 2 kávéskanálnyi, de fele helyettesíthető ételízesítővel is)
Elkészítés:
A megtisztított spárgáról levágjuk a sípokat. Ezeket egyelőre félretesszük. Ez lesz később a levesbetét. A zöldség többi részét az újhagymával együtt feldaraboljuk, majd nagyjából 1 liter vízben feltesszük főni. (Én olyan 3-4 centis cikkekre szoktam, mert így hamar meg tud főni.) A vízbe beleszórjuk az édesítőt, a sót és a borsot, majd puhára főzzük benne a spárgát.Villával könnyen ellenőrizhető, hogy jó-e már. Ezalatt a zöldfűszert is megmossuk és felaprítjuk. Amikor a spárga puha, takarékra tesszük alatta a gázt. A megfőtt zöldségeket egy kevés lével együtt 'kihalásszuk' és egy magas falú edénybe tesszük. Mehet mellé a tejföl, a krémsajt és az előkészített zöldfűszerek, majd egy botmixerrel az egészet egyneművé pürésítjük. Ezt aztán visszaöntjük a főzőléhez, majd mehetnek a leveshez a spárgasípok is. 1-2 percig még rotyogtatjuk, majd lehúzzuk a tűzről és ízlés szerint tálaljuk.
Jó étvágyat!