Annak ellenére, hogy meglehetősen édesszájú vagyok, viszonylag ritkán fordul elő, hogy 'magamnak' sütök valami sütit, általában inkább különféle eseményekre, vendégségbe szoktam ilyesmit készíteni. Viszont a minap szabadnapos voltam és nagyon megkívántam valami édeset. Fogtam magam, elmentem, - vagyis igazából elcsúszkáltam - a boltig és közben azon elmélkedtem, mit is ennék. Az egyik kedvenc ízkombinációm a narancs és az étcsokoládé. Számomra tökéletes harmóniát alkotnak, hisz mindkettő édes és fanyar egyszerre. De ahogy már korábban is utaltam rá, nem igazán vagyok a híve ezeknek a receptkeresgéléseknek, szeretek inkább a saját fejem után menni és magam kikísérletezni a dolgokat. Ez a desszert is ennek a jegyében született. Bevallom őszintén, ez életem legelső saját brownie-ja, valamiért még sosem készítettem ezt a süteményt. És nem akarok nagyképűnek tűnni, de szerintem bitang jó lett! Habár zabliszttel készült és Xilittel, ez most nem egy kalóriaszegény édesség és a csoki miatt nem is cukormentes, de egyszer - egyszer szerintem belefér. Próbáljátok ki! :)
Hozzávalók:
120 g étcsokoládé (lehetőleg 65 % vagy annál magasabb kakaótartalmú)
60 g tejcsokoládé (ez lehet cukormentes is)
100 g vaj
1,5 narancs reszelt héja + kifacsart leve
2 tojásfehérje
1 sárgája
1 dl. mandulatej
3 csapott ek. Xilit vagy Eritrit
1/2 tasak sütőpor (6 g)
110 g zabpehelyliszt
2 ek. darált mandula
3 ek. cukrozatlan, zsírszegény kakaópor
1 csipet só
40 g kandírozott narancshéj
3 ek. mandulaforgács a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kétféle csokoládét beletördeljük egy edénybe, a vajat kisebb darabokra vágjuk és gőz fölött összeolvasztjuk őket. Amikor már szép sima, félretesszük kicsit hűlni. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, édesítő, darált mandula, sütőpor) kimérjük és egy nagy keverőtálba szitáljuk. A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A kakaós lisztes keverékhez hozzáöntjük a mandulatejet és a narancslevet, majd belekeverjük a tojássárgáját és reszelt narancshéjat. Ezt követően belekeverjük a vajas - csokoládés keveréket is. A tojásfehérjéket egy másik edényben egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ha ez megvan, akkor óvatos, laza mozdulatokkal beleforgatjuk a csokoládés masszába a tojáshabot. Végezetül hozzáadjuk a kandírozott narancshéj 2/3 részét. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és elegyengetjük. A tetejét megszórjuk a maradék cukrozott narancshéjjal és a manduladarabokkal. Egy sütőpapírral letakarva 10, majd azt levéve további 4-5 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: a sütőből történő kivétel után érdemes várni olyan 8 - 10 percet, mielőtt felszeletelitek. Illetve még egy infó: az én tepsim 34 x 22 x 6 cm méretű volt, így ha a fent megadott mennyiségekkel dolgoztok, nagyjából hasonlót válasszatok!