Aki követi az instagram oldalamat is, az a múltkor már láthatott egy képet, amit néhány gyönyörű gombáról osztottam meg. Történt ugyanis, hogy szokásos köreimet róttam a zöldséges pult mellett, amikor megpillantottam pár dobozzal ezekből a csodaszép gourmet gombákból. Annyira menőn néztek ki, hogy egy csomag egyből jött is velem haza, bár akkor még nem volt konkrét elképzelésem, mi lesz a sorsa. Azt már korábban is írtam, hogy imádom az olaszos jellegű ételeket, szóval nem kellett sok hozzá, hogy másnap kigyulladjon a fejem mellett a kis villanykörte. Bizony - bizony. Rizottó készült nálam. Amellett, hogy nagyon finom, szerintem igazi jolly joker kaja, mivel ha van egy jó alapreceptetek, azt nagyon sokféleképpen lehet variálni. Nem állítom, hogy nem pepecselős, de tényleg megéri a fáradságot. Mutatom az én verziómat:
Hozzávalók (3-4 személyre)
120 g shiitake gomba
80 g ördögszekér gomba
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
180 g rizottó rizs
50 g vaj
1 ek. olívaolaj
3/4 dl száraz fehérbor
1,5 l zöldség alaplé
1/2 mokkáskanál szárított chili pehely (ha nem bírjátok a csípőset, akkor kicsit kevesebb is elég)
szerecsendió, só, bors
2-3 ek. reszelt parmezán vagy grana padano a tálaláshoz
+ tudom, hogy csalás, de én 2 ek. főzőtejszínt is kevertem hozzá a végén
Elkészítés:
Ha van 'kéznél' - vagy a fagyóban - zöldség alaplé, akkor egész könnyű dolgotok van. Ha nincs - ahogy most nálam sem volt - akkor némi előkészületet igényel a procedúra. :)
Az alapléhez felteszünk főni 1,5 l vizet a zöldségekkel (nálam most sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma) és egy nagyobb evőkanálnyi ételízesítővel. Amíg ez összeforr, előkészítjük a többi hozzávalót is. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymákat vékony lapokra szeleteljük. A gombák tönkjének legalját levagdossuk, majd egy kis öblítést követően ezeket is felszeleteljük. A vajat nagyobb darabokra kockázzuk. Eközben remélhetőleg felforrt a zöldséglé.
Ha ez megtörtént, levesszük alatta a lángot takarékra. Fontos, hogy végig melegen tartsátok a levest! Ezután kimérjük a rizst, majd öblítés nélkül egy nagyobb edénybe öntjük. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát és egy evőkanálnyi olívaolajat, majd alacsony lángon elkezdjük az egészet pirítani, vigyázva, nehogy megégjen. Közben már mehet bele a gomba is, amiből én pár szeletet meghagytam a tálaláshoz. Ezzel párhuzamosan elkezdjük adagolni az alaplét. Eleinte annyit, hogy teljesen ellepje a rizst és a gombát, valamint beledobjuk az első vajkockákat és mehet bele a bor, illetve a szárított chili is. Ahogy fő és tűnik el róla a folyadék, mindig újra és újra felöntjük egy-egy merőkanál levessel. Ezt ismételjük végig és ugyanígy a vajat is folyamatosan adagoljuk hozzá. A lényeg, hogy a rizottó finom krémes legyen. Folyamatos kevergetést igényel, máskülönben nagyon könnyen leég vagy kiszárad, tehát ne hagyjátok magára! :) Közben természetesen időnként kóstoljunk, hogy kezd-e már megpuhulni és jöhet a fűszerezés is. Mehet bele bőven szerecsendió és egy kevés bors. A sózással viszont inkább várjatok a végéig, hiszen a szükségessége attól is függ, hogy az alaplevetek mennyire volt sós.
A főzési időt sajnos nem néztem, de ez úgyis több tényezőtől függ. Maga a rizottó (tehát ha az alaplé készítését és az előkészületeket nem számolom bele) nagyjából olyan fél óra. Értelemszerűen akkor jó, ha a rizs már teljesen megpuhult. Kivéve persze, ha szeretitek al dente :) Ha elkészült, reszelt parmezánnal és szárított chilivel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Tipp: 'Hivatalosan' nem kellene és már enélkül is isteni finom volt, de amikor megfőtt, én még pluszban belekevertem 2 evőkanál főzőtejszínt is. És ahogy írtam, még az elején félretettem egy kis marék gombát, amit gyorsan lepirítottam egy serpenyőben. Ráhalmoztam a rizottó tetejére és voilá, kész is a szupervillantós ebéd vagy vacsora.