Kissé megcsúszva, de azért remélem, hogy még időben: jöjjön egy kis karácsonyi edisön Zita módra. Avagy hogyan dobjatok össze egy - a boltit is simán kenterbe verő - csinos desszertet, amit akár ajándékba is adhattok. Ez pedig nem más, mint egy vaníliás-narancsos, cukormentes trüffel. A siker garantált.
Hozzávalók (mérettől függően kb. 30 db golyóhoz):
260 g cukormentes Wavel étcsokoládé (vagy más, de minimum 70%-os kakaótartalmú)
180 g laktózmentes tejszín
10 g laktózmentes puha vaj
2 közepes narancs megmosott, lereszelt héja (lehetőleg apróra reszelve, ügyelve, hogy a fehér része ne kerüljön bele, különben keserű lesz)
2 ek. bourbon vaníliás eritrit
2 ek. por eritrit
1 csipet só
+ natúr, cukrozatlan holland kakaópor a hempergetéshez
Trüffelt készíteni otthon egyáltalán nem bonyolult. Voltaképp csak a formázással akad némi munka, de egy kis francia zene mellett, csokiillatban galacsinozgatni szerintem még bőven terápiás is. :) A csokoládét apróra tördeljük egy nagyobb keverőedényben. Ha pasztillát használtok, akkor még ezt a részét is meg lehet úszni. A tejszínt feltesszük melegedni. Itt arra kell figyelni, hogy legyen forró, de ne forrjon! Ha kész, vegyük le a tűzről. Dobjuk bele a vajat, majd öntsük rá a csokira és néhány percre fedjük le valamivel. Hagyjuk, hadd olvadjon meg benne a csoki. Keverjük át alaposan, hogy mindenhol egynemű legyen a keverékünk. Ekkor jöhet az ízesítés. Por, vagy folyékony állagú édesítővel érdemes dolgozni, hogy ne 'rozogjon' majd később. Hozzáadjuk a narancsok reszelt héját és egy csipet sót is, majd még egy utolsót keverünk rajta és kb 1 órára betesszük a hűtőbe szilárdulni. Amikor már nagyjából megdermedt, átkeverjük és jöhet a formázás. Kiskanál vagy dinnyeformázó és a tenyerünk segítségével diónyi gombócokat készítünk. Aki simább felületű bonbonokat szeretne, picit vizezze át a kezét. Anélkül rusztikusabb lesz a végeredmény. Anyukák, nyugodtan fogjátok be a gyerkőcöket is segíteni, biztosan élvezni fogják a 'gyurmázást'. A kész golyókat még úgy fél órára visszaküldjük a hűtőbe, hiszen a kezünk melegétől formázáskor megolvad a massza. Amikor ez is letelt, ízlés szerint meghempergetjük őket kakaóban, de lehet akár darált dióban, mandulában, kókuszban, keksz darában, vagy amit csak szeretnétek. Én most a klasszikus, cukrozatlan kakaóporos verziót választottam. A recept szépsége egyébként, hogy kókusztejszínnel és kókuszolajjal vegánok/paleósok is készíthetik, valamint a narancshéjat és a vaníliát nagyjából bármilyen ízesítőre lecserélhetitek, így mindenki kedvére variálhatja.
Tipp: Mivel a krém egy alap trüffel recept, így nem csak bonbon készíthető belőle. Kerülhet cupcake-ek tetejére, tortába töltelékként, vagy kicsit több tejszín, esetleg Baileys.. khm:) hozzáadásával pohárkrémnek is kiváló.
Ölelés