A kása és a palacsinta mellett szerintem a keksz az egyik legászabb dolog, ami a zabbal történhet. Mert hát ugye a zabkekszet mindenki szereti. És miért vennétek meg a boltban, ha magatok is el tudjátok készíteni potom 20 perc munkával, ráadásul ebben nincs sem ízfokozó, sem tartósító. A vaj és a csoki miatt azért nem állítom, hogy kalóriaszegény, de higgyetek nekem: egyiket sem érdemes kihagyni belőle. És ha már ennyit rizsáztam, akkor a lényeg: arra gondoltam, hogy ideje megmutatnom az én kedvenc verziómat a házi zabkekszre.
Hozzávalók (10-12 db kekszhez):
110 g darált + 30 g apró szemű egész zabpehely (nálam Cerbona)
90 g puha vaj
90 g tejcsokoládé apróra vágva
30 g kesu szintén aprítva
12 g negyedannyi
10 g bourbon vaníliás eritrit
3-4 ek. mandulatej (vaníliás Alproval a legtutibb)
1 ek. kókuszchips összetördelve
1 tk. barna nádcukor
1 kk só
késhegyni őrölt fahéj
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Egy viszonylag sűrű, ragacsos masszát kell kapnotok, ami enyhén nedves kézzel jól formázható.A sütőt előmelegítjük, eközben a masszából sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól olyan 8 cm távolságra diónyi golyókat helyezünk, majd enyhén vizes kanállal vagy a kis kacsónkkal kilapogatjuk úgy, hogy kb másfél cm vastag korongokat kapjunk. Ha megformáztuk a kis kekszeinket, akkor 140 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Én az első 7 percben légkeverésen sütöttem, aztán a fennmaradó kb 5 percben csak felső sütésen, hogy szép ropogós legyen, de az aljuk ne égjen meg. Akkor jó, amikor már csini aranybarna...tudjátok.. olyan zabkeksz színű. :)
A sütőből kivéve minimum 20 percig tessék békén hagyni őket, ugyanis az olvadt vaj miatt könnyen szétesnek,míg ki nem hűlnek. Utána nyomathatjátok! Száraz, hűvös helyre tegyétek, lehetőleg fém kekszes dobozba; akkor ropogós marad. Mondanám, hogy eddig meg addig eláll, de úgyis megeszitek mindet! :D