Zöld turmix helyett zöld tészta
2018. július 08. írta: zitasvegas

Zöld turmix helyett zöld tészta

Rukkolás - zöldfűszeres pestóval

 3_5.jpg

A hosszúra nyúlt kihagyás / szabadságom után úgy döntöttem: kivételesen dupla poszttal jelentkezem, hogy azért ne maradjatok recept nélkül sem. :) Ma egy nagyon finom és szuper egészséges, rukkola alapú tésztaszószt és az abból készült tészta egytálételemet hoztam el nektek. Ez a pesto igazi superfood. Kiváló immunerősítő, tele van antioxidánsokkal, jó zsírokkal és a sok zöldnek hála, klorofillal is. Elkészíteni mindössze 10 perc, csupán egy magas falú edényre és egy erősebb botmixerre lesz hozzá szükségetek. A felhasználásának pedig csak a fantázia szab határt. Készíthettek belőle tejfölös mártogatóst, kenhetitek pirítósra, vagy használjátok hagyományos tésztaszószként, ahogy most én is tettem. 

Hozzávalók (1 üveghez) :

40 g rukkola (2 nagy marék)

20 g bébispenót 

20 g friss bazsalikomlevél

10 g kakukkfű

10 g petrezselyemzöld 

35 g kesu

35 g parmezán reszelve

2 gerezd fokhagyma

1/4 vöröshagyma

1 kk. mustár

3 ek. olívaolaj

2 ek. víz

1 ek. Philadelphia krémsajt

só, bors

Egy serpenyőben pár csepp olívaolajat felforrósítunk. Ha már gyöngyözik, rádobjuk a kesut és az apróra vágott fokhagymát illetve vöröshagymát és kissé megpirítjuk őket. Amikor kész, átöntjük a magas falú edénybe. A többi hozzávalót (zöldek) durvára vágjuk, hogy a botmixer dolgát picit megkönnyítsük, majd mehet minden összetevő a pirított kesuhoz. Felöntjük a vízzel és az olajjal, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Én nagyjából egy csapott kávéskanál sót tettem bele, mivel most tésztaszósznak szántam de érdemes egy picit kevesebbel kezdeni és inkább kóstolni. Végül mehet bele a krémsajt és a reszelt parmezán is. Az egészet összeturmixoljuk egy botmixerrel és üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben 3-4 napig is eláll.

A rakott tészta összeállítása:

A választott tésztánkat (nálam CH-csökkentett vagy teljes kiőrlésű) megfőzzük al dente. Cukkini spagettire is tehetitek, akkor a főzés természetesen elmarad. :) Ha kész, leszűrjük és átöblítjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a pestót és alaposan átkeverjük, hogy mindenhol érje a szósz. Egy üveg sütőedénybe kanalazzuk az egészet, majd -ha szükséges - még egyszer sózzuk. A tetejére zsírszegény tejfölt és egy kevés cukormentes paradicsomszószt kanalazunk. Light mozzarellát és friss paradicsomot szeletelünk rá, majd mehet is az előmelegített sütőbe olyan 20-25 percre, amíg szép aranybarna lesz. Friss bazsalikomlevéllel díszítjük. 

Jó étvágyat kívánok! 

Tipp: Egy csinosan becsomagolt üvegben, szalaggal átkötve szerintem tök jó gasztroajándék is lehet belőle. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zitasvegas.blog.hu/api/trackback/id/tr1314100531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása