A gyengéim az olaszos ízek, így arra gondoltam, hogy ma megmutatom nektek az egyik kedvenc ilyen fogásomat. Ez a bejegyzés kissé talán megosztó lesz - receptünk főhősének - a gorgonzolának hála. De higgyetek nekem, megéri kipróbálni.
A gorgonzola - ahogy a többi kékpenészes sajt is - elég karakteres ízvilágú. Tipikusan olyan étel, amit valaki vagy szeret, vagy nem. Én személy szerint az előbbi csoportba tartozom, így viszonylag gyakran fellelhető a hűtőben. A boltok polcain találunk erősebb "piccante" és lágyabb ízű "dolce" változatokat is. Én általában inkább a dolce / dolcelatte verziót szoktam választani és elsőre annak is ezt javasolnám, aki még nem kóstolt ilyen típusú sajtot. Na de vissza a recepthez..
Hozzávalók:
1 közepes cukkini
5-6 dkg gorgonzola sajt
1 ek. zsírszegény natúr krémsajt vagy mascarpone
3 ek.. arrabbiata szósz, vagy más csípős paradicsomszósz ( aki nem bírja az erőset, válasszon simát )
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
Extra szűz olívaolaj
só, bors
1 kk. kakukkfű és oregánó
Néhány bazsalikomlevél (friss, vagy fagyasztott)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. Kevés olajat hevítünk, majd elkezdjük pirítani. Ha már egy kis színt kapott, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a krémsajtot. Alacsony lángon gyorsan összemelegítjük. Nem kell felforralni, mivel a végén úgyis megsütjük. Elég, ha a krémsajt és a paradicsom kicsit 'egybeeolvad'. Ha Ez megvan, mehet bele egy kevés só, bors, az oregánó, a kakukkfű és a bazsalikom is.
A cukkinit hosszában félbevágjuk és kimagozzuk. Sütőpapírral leterített, kevés olajjal lefújt tepsire helyezzük. Megkenjük a hagymás - paradicsomos szószunkkal. Ne spóroljatok vele! :) A gorgonzolát a tetejére tépkedjük és mehet is a sütőbe. A cukkini méretétől függően 15-20 percig sütjük. Én kisebb darabot választottam, így elég volt neki a 15 perc is.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: Én főételként ettem balzsamecetes ruccola salival, de ha valaki nem vegetáriánus, csak egy frankó, kicsit extra köretre vágyik a husi mellé, akkor is ajánlom.