Mivel nem szeretem a túlzottan monoton dolgokat, arra gondoltam, hogy - a receptek mellett - időről időre lennének majd egy kicsit más jellegű, de természetesen szintén gasztro témájú bejegyzések is. Tudom, hogy telis-tele van az internet ilyen és ehhez hasonló #healthyshopping posztokkal. Ennek ellenére mégis úgy gondoltam, hogy talán érdekes lehet a számotokra, mivel az én étrendem központjában nem a csirkemell áll. Azt már az elején szeretném leszögezni, hogy nem vagyok dietetikus és nem is szeretnék úgy tenni. Semmiképpen sem akarok tanácsokat osztogatni, mindössze a saját tapasztalataimat szeretném leírni.
Azt talán már mindenki tudja, hogy az életmódváltás és az egészséges étkezés a bevásárlással kezdődik. Ha az alapanyag minőségi és tápláló, akkor a belőle készült étel is nagyobb eséllyel lesz az. De mit tegyünk, ha most vágunk bele az egészbe?! Végig kell gondolni, mit és hogyan szeretnénk. Tudniillik sokan esnek bele a hibába, hogy azt hiszik: ami egészséges, az egyszerre diétás is. Nyilván van átfedés, de például annak, aki fogyni szeretne, - hiába is egészséges és van tele vitaminnal - nem szokták javasolni a magas cukortartalmú gyümölcsöket. Én személy szerint az arany középút híve vagyok. Mindent eszem, de mértékkel. Próbálom úgy és olyan alapanyagokból elkészíteni az ételeket, hogy azok változatosak, táplálóak és vitamindúsak legyenek. Na és persze nem utolsósorban finomak is!
Amiket a képen láttok, azok ma már bármelyik boltban beszerezhető dolgok. Világ életemben imádtam a zöldségeket és gyümölcsöket, de amióta elhagytam a húst, természetesen még nagyobb szerepet kaptak az életemben a növények. Nagyon sok salátát és zöldet fogyasztok. Magában, köretként, szendvicsbetétként. A madársaláta és a ruccola különösen nagy kedvenceim és bár utóbbi most nincs a képen, gyakorlatilag nem múlik el napom mostanság nélküle. Ezek mellett nagyon kedvelem, ha a salátámban különbözőek a textúrák és van valami roppanós. Erre tökéletes a zellerszár, ami amúgy kimagaslóan jó tápértékekkel bír és diéta mellett is bátran lehet fogyasztani. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor tele van A és C vitaminnal, magnéziummal és vassal, ráadásul gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van. A kígyóuborkába nem megyek bele, azt szimplán csak imádom és magában is képes vagyok elrágcsálni :)
Az avokádó jótékony hatásairól is számtalan helyen olvashattok, de amellett, hogy szuper egészséges, hihetetlen finom is. Én szendvicskrémként szeretem a legjobban, nagyon sokszor készítem. A kesudióval is hasonlóan szoros barátságot ápolok, de természetesen a natúr, nem pedig az zsíros, előre lepirított változatra gondolok. Mivel képes úgymond 'megszívni magát' nedvességgel, így nagyon finom vegán sütemények, vagy növényi 'sajtkrém' alapja lehet. Szívvédő hatású és rendkívül magas a B-vitamin és Kálium tartalma.
És habár én nem vagyok vegán, de nagyon szeretem a növényi tejeket, mivel nem allergizálnak és lényegesen alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint a tehéntejnek. Ráadásul nagyon sok félét és ízűt lehet kapni, így változatosabbá is tehetjük vele az ételeinket és italainkat. A reggeli gabonapehelyre vagy kávéba nálam mostanában ez kerül. Ennek ellenére a sajtokról nem tudok és nem is igazán akarok lemondani. A mozzarella az egyik legnagyobb kedvencem, magas a fehérjetartalma és a zsírszegény változat még alakbarát is. A minit általában salátákba pakolom "akadéknak" :D A rendes sajna nem fért a képre, de megsúgom: az is került a kosárba. Az valószínűleg majd valami tésztán végzi :)
A "legbűnösebb" dolgok a képen talán a csokis aszalványok, bár szerintem ennyi teljesen belefér. Megrögzött nassoló vagyok, mindig kell valami kicsi, amit eszegetek napközben. Ezt általában próbálom friss gyümölcsökkel kiváltani, de néha kell valami ütősebb :) Egyébként a gyümölcsszelet is ugyanezért van itt. Erre az étcsokis gyömbérre nem olyan rég találtam rá. Édes is, fanyar is, csíp is. Brutál finom. Ezt és a fehér csokis áfonyát jellemzően a reggeli zabkására darabolom.
Végezetül a banán. Talán az egyetlen gyümölcs, amit 'magában' nem eszek meg. Viszont turmixokban, smoothiekban édesítésre és sűrítésre nagyon jó, valamint nyáron fagyinak. És palacsintába! Szóval zárásként jöhet egy kis nettó önreklám? Csak mert a palához egy poszttal lejjebb találtok egy receptet is. :)
Legyen szép napotok!
Z.