Ami a címet illeti, igen...tudom, hogy ez hogyan hangzik. De nem vicc! Tényleg.
A brokkoli az egyik olyan zöldség, ami nálam - és szerintem a legtöbb vegánál - szinte mindig van otthon. Már gyerekként sem értettem, hogy az amerikai filmekben miért állítják úgy be, mint az Antikrisztust. :) Sokszor akkor is veszek, ha amúgy nincs vele semmi különösebb célom / tervem, csak látom, hogy friss és szép. Egyrészt tele van vitaminokkal (A, C és B) és ásványi anyagokkal (vas, magnézium), másrészt nagyon finom és sokoldalúan elkészíthető.
Jó ideje kísérletezgetek már különféle zöldségfasírtokkal, de szerintem a brokkolis verziókból eddig messze ez lett a legjobb, úgyhogy ezt most veletek is megosztom.
Hozzávalók: (ebből a mennyiségből nekem 8 db jött ki)
1/2 fej brokkoli /30 dkg/
8 dkg reszelt light trappista sajt
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 ek. zabpehelyliszt
1 ek. zsemlemorzsa
1 kis csokor kapor és petrezselyem vegyesen (lehet fagyasztott is, akkor 1-1 ek.)
só, bors, szerecsendió
kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy kevés vizet sóval felteszünk melegedni. Ezalatt a brokkolit rózsáira szedjük, a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Ha forr a víz, 1-2 percre beledobjuk a brokkolit, hogy szép maradjon a színe. Amíg blansírozunk, lereszeljük a sajtot és - ha friss - felvágjuk a zöldfűszert. Ezeket a hagymával együtt egy keverőtálba tesszük. A brokkolit leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Akinek van aprítógépe, az előnyben van, de anélkül is meg lehet csinálni. A lecsepegtetett brokkoliról egy papírtörlővel még leitatjuk a felesleges vizet, majd a felét a fokhagymával együtt beletesszük az aprítógépbe és ledaráljuk. A brokkoli többi részét kézzel fogjuk felvágni, kicsivel durvább darabokra. Erre azért van szükség, mert így lesznek majd benne a sütés után is roppanós részek és kicsit rusztikus lesz a textúrája. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele az egész a hagymához és a sajthoz. Hozzáütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a szerecsendiót. Ezután kanalanként hozzákeverjük a zabpehelylisztet és a morzsát, hogy ne maradjanak benne csomók. Kb 10 percig hűtőszekrényben pihentetjük.
A hűtőből kivéve egy formázható masszát kell kapnunk. Ha valakinél mégis kicsit hígnak tűnik, tegyen még hozzá egy kevés zabpelyhet, vagy morzsát. A masszából kis gombócokat formázunk és kilapogatjuk. Kevés olajon, kis lángon mindkét oldalát 3-4 percig sütjük. Érdemes legalább az egyik oldalukat fedő alatt sütni, hogy a tojás mindenhol átsüljön.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: Egyébként, ha nem fogyna el frissen, akkor kiválóan fagyasztható is. A lényeg, hogy egyenként csomagoljátok, különben összefagy. Ha felengedés után 1-1 percig mindkét oldalát átpirítjátok, teljesen olyan, mint a friss.